V týdnu před velikonočními prázdninami jsme si družinu zpestřili pečením sladkých dobrot. Upekli jsme si velikonoční jidáše. Co to jsou jidáše? Jedná se o sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta. Dle lidových tradic bychom je měli upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.

Recept:

Kvásek: 1 hrnek mléka

1 droždí

cukr

Základ: 8 hrnků polohrubé mouky

1 hrnek oleje/rozpuštěného másla

1 hrnek mléka

½ hrnku cukru

špetka soli

3 žloutky

Hotové jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby na cca 180 stupňů a pečeme cca 15-20 minut…

Dětem děkujeme za skvěle strávený týden před Velikonocemi a naší kolegyni Lucii Býmové děkujeme za výborný recept! 🙂

Ester Medková, DiS.