
V týdnu před velikonočními prázdninami jsme si družinu zpestřili pečením sladkých dobrot. Upekli jsme si velikonoční jidáše. Co to jsou jidáše? Jedná se o sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta. Dle lidových tradic bychom je měli upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.
Recept:
Kvásek: 1 hrnek mléka
1 droždí
cukr
Základ: 8 hrnků polohrubé mouky
1 hrnek oleje/rozpuštěného másla
1 hrnek mléka
½ hrnku cukru
špetka soli
3 žloutky
Hotové jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby na cca 180 stupňů a pečeme cca 15-20 minut…
Dětem děkujeme za skvěle strávený týden před Velikonocemi a naší kolegyni Lucii Býmové děkujeme za výborný recept! 🙂
Ester Medková, DiS.